Lening voor je onderneming
Heb je geld nodig om te investeren in je onderneming en is je familie bereid om je geld te lenen? Dan kan een zogenaamde ‘onderhandse lening’ uitkomst bieden. Het klinkt als een win-win situatie. Je familie krijgt meer rente dan op een spaarrekening en jij wordt niet onderworpen aan een BKR-check. Maar aan geld lenen bij familie kleven ook risico’s.
Denk dus goed na voordat je besluit geld voor je onderneming te lenen van je familie en bespreek samen met hen de risico’s. Wat zijn bijvoorbeeld de gevolgen als je een lening van je ouders niet (meteen) kunt terugbetalen? En wat vinden de andere familieleden van het plan? Is jullie familieband bestand tegen eventuele financiële tegenslagen?
Heb je na inventarisatie van de voor-en nadelen besloten om de onderhandse lening aan te gaan bij je familie? Leg dan de afspraken die je samen gemaakt hebt vast in een overeenkomst. Zo weten jullie precies waar jullie aan toe zijn. Het Ondernemersplein van de KvK raadt aan om in ieder geval de volgende gegevens op te nemen in een contract:
- De gegevens van de lener en uitlener;
- De hoogte van het leenbedrag;
- De rente die je verschuldigd bent;
- De looptijd van de lening;
- De afspraken ten aanzien van de aflossing van de lening;
- De afspraken ten aanzien van de betaling;
- De gevolgen als het niet lukt om de lening terug te betalen;
- De mogelijkheden om de lening op te zeggen;
- De mogelijkheden om de lening vervroegd af te lossen;
- De mogelijkheden om andere kredieten aan te gaan.
Bewaar deze overeenkomst zorgvuldig want je kunt hem ook nodig hebben bij een controle van de Belastingdienst.
De Belastingdienst maakt onderscheid tussen een zakelijke lening en een schenking. Spreken jullie een rente af die beduidend lager is dan de rente op de markt? Dan zal de Belastingdienst het rentevoordeel als een schenking beschouwen. Is dit rentevoordeel hoger dan de schenkingsvrijstelling? Dan ben je schenkbelasting verschuldigd. Spreek dus een zakelijk en marktconform rentepercentage af, bijvoorbeeld het rentepercentage wat commerciële geldverstrekkers zouden rekenen.
Alternatieve financieringsvormen
- Leen je toch liever geen geld van familie en overweeg je naar een bank te stappen? Lees dan een het NOAB-blog ‘Goed voorbereid een bankfinanciering aanvragen’.
- Ben je benieuwd naar andere financieringsmogelijkheden, zoals crowdfunding of business angels? Lees dan het noab-blog ‘Vier alternatieve financieringsvormen voor mkb’ers en zzp-ers’.
Wil je sparren over de voor-en nadelen van een lening via je familie? Of wil je ons advies voor jouw onderneming? Neem dan contact met ons op voor het inplannen van een afspraak.