Blog: Aan de slag als zzp’er via een bemiddelingsbureau: drie aandachtspunten

Blog: Aan de slag als zzp’er via een bemiddelingsbureau: drie aandachtspunten

Bemiddelaars tussen zzp’ers en opdrachtgevers schieten als paddenstoelen uit de grond, bleek onlangs uit berichtgeving van NU.nl. Kies je voor een bemiddelingsbureau, dan hoef je zelf niet aan acquisitie te doen. Maar het risico van schijnzelfstandigheid ligt op de loer. Waar moet je op letten?

Als zzp’er kun je zelf op zoek gaan naar opdrachten, maar je kunt ook aan de slag via een bemiddelingsbureau. Een bemiddelaar treedt op als derde partij tussen een zzp’er en een opdrachtgever. Een bemiddelingsbureau faciliteert in principe alleen het contact, bijvoorbeeld met een platform waar je als zzp’er kunt reageren op opdrachten. Een bekend voorbeeld is Werkspot, een website waar vakmannen kunnen reageren op oproepen voor klusjes. Maar er zijn ook bureaus die een stap verder gaan.

Bemiddeling versus detachering

De Belastingdienst maakt onderscheid tussen bemiddelen en detacheren. Een detacheringsbureau leent je uit aan een opdrachtgever. Het bureau is verantwoordelijk voor jouw werk en verzorgt ook de betaling. Als je via een detacheerder aan de slag gaat, dan ben je voor die werkzaamheden geen ondernemer, maar ben je in dienst van het detacheringsbureau.

Een bemiddelingsbureau in de zuivere vorm is alleen een tussenpersoon die het eerste contact tussen jou als zzp’er een opdrachtgever faciliteert. Je sluit een overeenkomst met de opdrachtgever, je bent zelf verantwoordelijk voor de kwaliteit van je werk en je factureert rechtstreeks aan de opdrachtgever. Omdat je geen arbeidsrelatie hebt met het bemiddelingsbureau, ziet de Belastingdienst je als zelfstandig ondernemer. Maar in de praktijk is het onderscheid tussen bemiddeling en detachering niet altijd even helder. Zo zijn er bureaus die zichzelf bemiddelaar noemen, maar wél jouw uurtarief bepalen, voor vervanging zorgen als je ziek bent en de facturatie voor je verzorgen. Maar de vraag is: beschouwt de Belastingdienst je dan nog als ondernemer?

 Bewaak je zelfstandigheid

Als zzp’er kun je gebruikmaken van fiscale voordelen, zoals de zelfstandigenaftrek. Maar je krijgt die aftrekposten alleen als je voldoet aan het urencriterium én ondernemer bent. Bij de beoordeling of je ondernemer bent voor de inkomstenbelasting, kijkt de Belastingdienst naar verschillende factoren. Loop je bijvoorbeeld ondernemersrisico, heb je meerdere opdrachtgevers en bepaal je zelf hoe je je werkzaamheden uitvoert? Per activiteit beoordeelt de Belastingdienst of je beschouwd kan worden als ondernemer. Wil je graag aan de slag als zzp’er? Bewaak dan je zelfstandigheid en onafhankelijkheid. Zorg bijvoorbeeld dat je zelf je tarief bepaalt en dat je bij voorkeur meerdere opdrachtgevers hebt. Voorkom schijnzelfstandigheid. Als de Belastingdienst oordeelt dat er sprake is van een verkapt dienstverband, dan kun je voor die werkzaamheden geen gebruikmaken van de ondernemersfaciliteiten én is je opdrachtgever werkgeverspremies verschuldigd.

Maak duidelijke afspraken over je tarief

Als zzp’er bepaal je zelf welke vergoeding je vraagt voor jouw dienst of product. Bij sommige bemiddelingssites kun je zelf reageren op opdrachten en ‘een bod uitbrengen’ op een klus. Laat je niet verleiden om jouw diensten goedkoper aan te bieden dan het tarief dat je normaal gesproken hanteert. Voorkom dat je jezelf in de vingers snijdt door een te lage vergoeding te vragen, want dan loop je het risico dat je te weinig verdient om jouw onderneming financieel gezond te houden.

Let goed op een concurrentie- en relatiebeding

Neem je een opdracht aan via een bemiddelingsbureau? Wees waakzaam voor een streng relatie- of concurrentiebeding waarmee een bureau wil voorkomen dat je voor concurrenten of relaties van het bureau aan de slag gaat. Zorg dat je de voorwaarden goed kent voordat je een overeenkomst aangaat. Een te streng beding met bijvoorbeeld onredelijke termijnen kan je als ondernemer namelijk flink beperken in de zoektocht naar nieuwe opdrachten.

————————————————————————————————————————————————————-

NOAB KEURMERK

De Nederlandse Orde van Administratie- en Belastingdeskundigen (NOAB) is een branchevereniging met ruim 1.000 aangesloten kantoren.
Deze aangesloten administratie- en belastingadvieskantoren bedienen tezamen ongeveer 175.000 ondernemers in het MKB-segment,
waarbij het ontzorgen, begeleiden en adviseren van de ondernemer centraal staat.

 

 

 

 


Ga naar de kennisbank voor alle blogs en verhalen.

Het bericht Blog: Aan de slag als zzp’er via een bemiddelingsbureau: drie aandachtspunten verscheen eerst op NOAB.