Update oktober | corona regelingen voor ondernemers
De situatie rondom het Covid-19 virus blijft onzeker. Ook de regelingen voor ondernemers die door de overheid zijn genomen, worden regelmatig aangepast aan de situatie. In dit artikel lees je de updates rondom Corona regelingen over de afgelopen periode met een aanvulling op 6 november.
Wij hebben de informatie voor je in een overzicht gezet. Door op de vette tekst te klikken kun je het uitgebreide artikel lezen op de website van coronaregelingen.nl, de bron van deze informatie. Heb je vragen over de regelingen voor jouw bedrijf? Neem dan contact met ons op. Wij zijn er voor alle vragen rondom de boekhouding maar ook voor financieel advies. Juist in deze tijden is er behoefte aan financieel advies. Even ruggespraak houden, advies inwinnen of overleggen. We zijn telefonisch bereikbaar op 0251-760096 en per mail via info@jacobskantoor.nl.
Update Bijzonder uitstel van betaling van belastingen (5-11-2020)
Heb je als ondernemer tot nu toe geen bijzonder uitstel van betaling van belastingen aangevraagd vanwege de coronacrisis bij de Belastingdienst, dan had je tot 1 oktober jl. nog gelegenheid om het uitstel alsnog aan te vragen (mits je aan de voorwaarden voldeed). Ook had je tot 1 oktober jl. de tijd om verlenging van bijzonder uitstel van betaling van belastingen aan te vragen. Staatssecretaris Vijlbrief heeft besloten om het versoepelde uitstelbeleid te verlengen van 1 oktober jl. tot 1 januari 2021
Persconferentie Mark Rutte en Hugo de Jonge 3-11-2020 (3-11-2020)
Tijdens de persconferentie van vanavond hebben Mark Rutte en Hugo de Jonge tijdelijk extra maatregelen aangekondigd om de daling van het aantal besmettingen te versnellen. Deze maatregelen gelden vanaf 4 november om 22.00 uur en duren t/m 18 november a.s. Vanaf 19 november a.s. gaan we weer terug naar de gedeeltelijke lockdown van 14 oktober jl. Half december a.s. beoordeelt het kabinet wat er voor de periode daarna mogelijk is. Er moet voldoende bewijs zijn in vermindering van het aantal besmettingen en de druk op de reguliere zorg voor de maatregelen heroverwogen kunnen worden.
Update Reisvoucher gesteund door kabinet (30-10-2020)
Gisteren is door dhr. Aartsen een motie ingediend. Hij roept de regering op om voor 1 december a.s. samen met de reisbranche te kijken naar kredietmogelijkheden gekoppeld aan de vouchers (voucherbank). Doordat veel klanten hun geld terug willen dreigen vooral kleine reisbureaus om te vallen.
Update Cultuursector (27-10-2020)
Het niet-gesubsidieerde deel van de culturele sector, onder andere de vrije theaterproducenten, geldt dat zij nog onvoldoende gebruik kunnen maken van het huidige generieke pakket. Door de aangescherpte maatregelen lopen deze partijen tegen forse extra verliezen aan. Voor vrije theaterproducenten is immers ook sprake van ‘weggegooide’ producties. Om deze reden maakt het kabinet € 40 miljoen vrij om deze vrije theaterproducenten te ondersteunen.
Update Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL) voor MKB (TVL) (27-10-2020)
De TVL, bedoeld als tegemoetkoming voor vaste lasten, zoals huur, was beperkt tot een aantal sectoren. Het kabinet heeft besloten om de TVL tijdelijk open te stellen voor alle sectoren. Niet alleen direct getroffen bedrijven merken de gevolgen van de overheidsmaatregelen, maar ook toeleveranciers, de transportsector en de voedingstuinbouw. Voor de tijdelijke verbreding TVL is 140 miljoen euro gereserveerd.
Update Verruiming van de Borgstelling MKB-kredieten (BMKB-C) (27-10-2020)
Om bedrijven in hun liquiditeitsbehoefte te blijven ondersteunen acht het kabinet het van belang om de corona garantieregelingen te verlengen. Met het aflopen of afbouwen van andere maatregelen kan de liquiditeitsbehoefte groter worden.
Update Overwerk en differentiatie WW-premie (27-10-2020)
Als werkgever betaal je door de Wet Arbeidsmarkt in balans (Wab) sinds 1 januari jl. een lage WW-premie voor vaste contracten en een hoge WW-premie voor flexibele contracten. Ook moet je met terugwerkende kracht de hoge WW-premie afdragen voor vaste werknemers die in een kalenderjaar meer dan 30% hebben overgewerkt. Deze bepaling is voor 2020 al voor alle werkgevers opgeschort. Dit zal ook voor 2021 gaan gelden.
Afspraken detailhandel (27-10-2020)
Het kabinet vindt het maatschappelijk van groot belang de winkels zoveel mogelijk open te houden, alleen als het veilig kan en de richtlijnen worden nageleefd. Hierover is overleg met de detailhandelsector, en wat geleid heeft tot het ‘Afsprakenkader Naleving en Handhaving Verantwoord winkelen’. Het afsprakenkader bevat maatregelen om veilig winkelen te garanderen ten aanzien van onder andere inrichtingsmaatregelen in en om de winkel en in de openbare ruimte van winkelgebieden.
Sportverenigingen (27-10-2020)
De aanscherping van de coronamaatregelen treft de sport hard, nu het kabinet heeft besloten dat er geen wedstrijden mogen worden georganiseerd en publiek moet worden geweerd. Voor verenigingen is het nu lastiger om sporters trainingen te bieden terwijl ook het organiseren van competities, waarvoor sporters mede contributie betalen, niet mogelijk is. Met het oog op de nieuwe coronamaatregelen wordt het sport-specifieke pakket aangepast en opnieuw opengesteld voor de periode van 1 oktober t/m 31 december, met een uitvoering die erop is gericht om de nieuw ontstane financiële schade van amateursportverenigingen te compenseren.
Time-out arrangement (TOA) (27-10-2020)
Kom je als ondernemer in zwaar weer terecht en zoek je naar mogelijkheden om een faillissement af te wenden dan wil het kabinet de werking van de Wet Homologatie Onderhands Akkoord (WHOA), die per 1 januari 2021 in werking treedt, naar voren halen met de TOA. Hierdoor kun je alvast een akkoord uitwerken en voorleggen aan schuldeisers (en aandeelhouders).
Tijdelijke coronawet door Eerste Kamer (27-10-2020)
De Eerste Kamer heeft nu ook ingestemd met de tijdelijke coronawet. De Tweede Kamer nam de coronawet eerder deze maand al aan, nadat deze op belangrijke punten was gewijzigd, zoals o.a. het verlagen van de boete naar 95 euro. De tijdelijke wet vervangt de huidige noodverordeningen en geldt in eerste instantie voor drie maanden. Hierdoor krijgen de coronamaatregelen een betere juridische basis.
Alcoholklok hotels per 23 oktober 2020 (27-10-2020)
Tijdens de persconferentie van 13 oktober jl. heeft premier Rutte aangekondigd dat de cafés en restaurants vanaf 14 oktober jl. moesten sluiten. Hotels mogen open blijven en zij mogen hun gasten die overnachten eten aanbieden. Per 23 oktober jl. is er echter een alcoholklok ingesteld vanaf 20.00 uur; na 20.00 uur mag er geen alcohol meer worden geschonken in de hotels.
Horeca verliest kort geding verplichte sluiting (21-10-2020)
Ongeveer 60 horecaondernemers hebben zich aangesloten bij het kort geding dat een Haagse ondernemer heeft aangespannen tegen de Staat om de horeca weer open te krijgen. De voorzieningenrechter van Rechtbank Den Haag heeft de vordering van de eisers in het kort geding afgewezen.
Update Verlenging Noodpakket voor Caribisch Nederland (16-10-2020)
Bedrijven en inwoners op Bonaire, Sint-Eustatius en Saba kunnen rekenen op het verlengen van het noodpakket tot 12 juli 2021. De toeristische sector, waar een groot deel van de economie op drijft, is tot stilstand gekomen. Feitelijk zijn Saba en Sint Eustatius al zes maanden afgesloten van de buitenwereld. Vandaar dat het kabinet de subsidieregeling loonkosten en inkomensverlies verlengt met negen maanden. Daarnaast komt er een financiële compensatie voor openbare lichamen, vanwege derving van belastinginkomsten en extra gemaakte kosten.