Blog: De finfluencer lokroep om snel rijk te worden

Blog: De finfluencer lokroep om snel rijk te worden

Social media is een goudmijn voor ongecontroleerd financieel advies van finfluencers die gouden bergen beloven. Slapend rijk worden is voor veel mensen zo verleidelijk dat ze blind zijn voor de risico’s.

Twee op de drie jongeren hebben zich wel eens door een finfluencer laten beïnvloeden bij een financiële beslissing, blijkt uit onderzoek van Wijzer in Geldzaken. Jongeren kijken name filmpjes met informatie over hoe veel geld verdiend kan worden, hoe je kunt beleggen met crypto’s en hoe je geld kunt besparen. Er is sprake van onbewuste beïnvloeding, ook al weten de meesten dat ze niet alles moeten geloven wat een finfluencer belooft, , waarschuwt Eva van Reijmersdal, Universitair Hoofddocent aan de Amsterdam School of Communication Science ASCoR van de Universiteit van Amsterdam.

Het zijn niet alleen jongeren die gevoelig zijn voor de rendementen waarmee wordt gestrooid. In 2021 verloren beleggers miljoenen euro’s nadat het beleggingsplatform Grinta “op zwart” ging. Voor de promotie zette het platform finfluencers in die gouden bergen beloofden. De omgevallen cryptobeurs FTX van Sam Bankman-Fried maakte veelvuldig gebruik van celebrities die miljoenen hebben verdiend om het platform aan te prijzen. Gedupeerde beleggers stellen hen nu aansprakelijk voor de schade.

Een simpele check voorkomt brokken

De voorbeelden laten vooral zien dat je goed je huiswerk moet doen voordat je je geld aan een ander toevertrouwt. De Autoriteit Financiële Markten (AFM) heeft een simpele waarschuwing: check met wie je zakendoet. Op de AFM-website heb je dat in één stap gecheckt. Is de naam onbekend, dan zijn er volgens de AFM drie mogelijkheden:

  1. De naam is verkeerd gespeld. Je kunt in dat geval bij de aanbieder informeren onder welke exacte naam er een vergunning is verleend en of er een door de AFM goedgekeurd prospectus is, of vragen naar het AFM-vergunningnummer.
  2. In sommige situaties heeft de onderneming geen prospectusplicht (bij het aanbieden van effecten) of vergunningplicht (bij het aanbieden van beleggingsobjecten en bij het aanbieden van deelnemingsrechten in beleggingsinstellingen). Vraag de onderneming om een toelichting. Bij twijfel kun je contact opnemen met het Meldpunt Financiële Markten van de AFM.
  3. Het is een illegale financiële onderneming.

Los van de AFM-check zijn er nog een tweetal beleggingswijsheden die je altijd in acht moet nemen voordat je je (spaar)geld ergens in vastlegt. Ten eerste: beleg alleen maar met geld dat je niet nodig hebt. En de tweede, minstens zo belangrijke punt: laat je niet verleiden met beloften van een geweldig rendement op je inleg. Een “gegarandeerde” winst op je belegging die te mooi is om waar te zijn, is op z’n zachtst gezegd genoeg reden voor een gezond wantrouwen.

De kleine lettertjes bij geld lenen

Wat voor beleggingen geldt, geldt ook voor leningen. Alleen zit het addertje dan meestal in de kleine lettertjes. Bijvoorbeeld bij huurkoop. Daarbij is het huurobject meteen ook het onderpand voor als je de betalingsverplichting niet (op tijd) nakomt. En ‘koop nu, betaal later’-aanbieders vertellen je vooral het mooie plaatje. Bij leningen is op dit moment de maximale kredietvergoeding 15%! Er zijn betere alternatieven.

 

Bron: deZZP.nl

 

————————————————————————————————————————————————————-

NOAB KEURMERK

De Nederlandse Orde van Administratie- en Belastingdeskundigen (NOAB) is een branchevereniging met ruim 1.000 aangesloten kantoren.
Deze aangesloten administratie- en belastingadvieskantoren bedienen tezamen ongeveer 175.000 ondernemers in het MKB-segment,
waarbij het ontzorgen, begeleiden en adviseren van de ondernemer centraal staat.

 

 

 

 


Ga naar de kennisbank voor alle blogs en verhalen.

Het bericht Blog: De finfluencer lokroep om snel rijk te worden verscheen eerst op NOAB.